Sirventès

Revista digital de cultura i pensament

Editorial

“Un sirventes ai en cor a bastir” (Guillem de Berguedà)

“Cadascú, amb una llibertat total, pot donar la seva opinió, jutjar i en conseqüència també parlar, sempre que no vagi més enllà de la simple paraula o de l’ensenyament, i que defensi la seva opinió amb la raó i prou, no amb l’astúcia, la còlera o l’odi” (Spinoza)

   

El sirventès és un dels gèneres més estesos de la poesia trobadoresca. A partir de la melodia d’una cançó popular, el trobador arranjava un contingut polèmic, lliure i provocador dirigit al poder. Hi ha sirventesos moralitzants, de propaganda política, d’atac al govern, de crítica als costums, de sàtira corrosiva i autèntics manifestos literaris.

Sirventès, també, és una nova revista cultural en català, nascuda a Sabadell i amb vocació cosmopolita.

La llibertat de pensament és el segell de Sirventès. Garantim que totes les idees hi caben, sempre que estiguin argumentades i serveixin per alimentar el debat públic. Per sobre de tot, vol ser un espai de trobada, diàleg i confrontació intel·lectual. Amb independència i, precisament per això, sense sectarismes ni dogmatismes, obert a la pluralitat. L’arxipèlag és la seva icona.

Sirventès és un blog que publica dos articles a la setmana. Va dirigit a un públic no especialitzat però exigent. S’ocupa de literatura, art, filosofia, crítica de la cultura i ciències socials. Indisciplina el coneixement. Combina l’assaig, l’article acadèmic, la ressenya, la creació artística i el reportatge. Posa en contacte autors, tradicions i disciplines diverses –sense cap necessitat que s’avinguin entre elles. El seu  llenguatge és la discòrdia, la veu lliure de servituds.

Alternativa cultural, no admet que en el camp de les lletres tot s’hi valgui ni que hagin de ser expressió d’una veritat monolítica. Ni dissolució ni solidificació, la forma de la cultura és la tensió, el conflicte productiu i la recerca entusiasta. Sirventès és una eina d’experimentació i treball d’idees. Provarem de fer pensar ampliant tot el que puguem l’origen ideològic dels articles aplegats. La filosofia en el sentit més ampli de la paraula, mentre visqui, només acceptarà els  límits que es vulgui posar ella mateixa.

Us convidem a llegir la revista, a escriure-hi i a participar.

Consell de redacció

Anuncis

Què hi dius ?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: