Sirventès

Revista digital de cultura i pensament

Reflexos. Una guia per als perplexos sentimentals Aprenent a conviure amb el caos

product_thumbnail

Will Foreman, amant de les màquines i dels sabers, publicà fa uns mesos en anglès el llibre Reflexos. Una guia per als perplexos sentimentals. Amb una sacerdotessa de l’oracle de Delfos a la portada, ens parla d’una actitud i d’un mètode que podem adoptar per depurar els propis sentiments en temps de dubtes. Ressegueix un camí per temàtiques psicològiques diverses, amb anècdotes divertides i aturades en relats –matí, tarda, vespre, nit i ocàs-, perquè el lector s’hi emmiralli i es pregunti què hi veu.

Escrit a raig i amb un ampli ventall de referències d’autors i de personatges mitològics, fuig dels extrems dels diagnòstics psicològics i de llargues anàlisis intel·lectuals, defensant el valor d’assumir una autocrítica radical i valenta. En aquest sentit s’aprecia la voluntat d’aportar consells útils i d’ajudar-nos a esclarir preguntes sobre les nostres vides que ens limitem a esquivar.

En les fonts dels nostres malestars hi ha certs factors externs que ens entabanen -pressions grupals, estils de vida competitius, publicistes i polítics manipuladors, sistemes de classe, banquers-, que ens allunyen de les nostres intuïcions i ens confonen. D’altra banda, la racionalització excessiva (pensar massa) ens justifica i creiem en consols fútils. Amb una barreja d’idealisme i de pragmatisme, per l’autor la gran feina és la de superar les pors que ens impedeixen ser com som. Si ho aconseguim, ampliarem la nostra consciència, alliberant la imaginació i els sentiments, com ensenya la cosmologia oriental.

Així, la vida s’obre joiosa com una aventura per desvetllar qui som realment, experiència de què s’han d’abstenir els acomodats i els mandrosos de pensament, pels qui allò racional i allò espiritual són dos móns independents i admeten pocs matisos en les seves categories establertes.

Ans al contrari, com sostindria la filosofia de Nietzsche, podem tenir una vida més plena donant més curs a l’inconscient i als nostres instints ara, tenint present que no tot s’hi val, que l’autocomplaença espiritual encadena, i que hem d’aprendre a posar el nostre “costat fosc” en perspectiva. Les teràpies psicològiques ens hi poden ajudar, generant canvis d’actituds positius que portin a canvis de circumstàncies i que sentim de veritat allò que fem.

Com diu Foreman, l’infern és ple de bones intencions. Desmuntar tots els sistemes pot resultar perjudicial si no es tenen clares les prioritats, a més que desconeixem què hi trobarem en la pretesa essència. Es podria dir que per més que vulguem sovint els canvis sobtats no funcionen, mentre que una “vida activa” en què ens escoltem més a nosaltres mateixos té moltes vies i tradicions que s’hi han acostat.

Essent honestos, la decisió d’obrir-nos al món en tota la seva plenitud ens porta a establir relacions creatives i alliberadores amb les persones, donant camp a Eros, i a mirar de no caure en els paranys que ens posem a nosaltres mateixos en les relacions amoroses. Més que una lluita d’egos, d’esforços frustrats i de demostracions de poder, primer hem de començar per conèixer-nos les pròpies mancances, unint-nos amb persones que reflecteixin allò que som realment, sense filtres.

Els temes –força dispersos i amb un fil conductor que es va descobrint al llarg del llibre-, són traçats en un itinerari personal, en un joc de miralls, interpel·lant el lector de forma imprevista, si bé les diferències en les experiències vitals retratades poden dificultar aquest procés. Al capdavall, hi ha el convenciment que, com si fóssim els nostres propis metges, en el procés de cerca de la pròpia essència hi ha la curació, el despertar de l’encanteri. Que tingueu una bona lectura!

 

 

Daniel Baldrís Vila

Anuncis

Què hi dius ?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Novembre 28, 2014 by in Uncategorized.
%d bloggers like this: