Sirventès

Revista digital de cultura i pensament

Racisme institucional: i si deixem de fer l’orni?

Hermandad_-_friendship

L’Estat Espanyol no és un estat racista. Aquesta idea jo diria que la comparteixen la majoria dels seus habitants i és senzilla de defensar, atenent a l’article 14 de la constitució que recull el principi d’igualtat i de no discriminació per raons (entre altres) de raça. Probablement és una idea més senzilla de defensar que no pas d’aplicar ni de demostrar, ja que les accions dutes a terme per diferents governs espanyols han convertit la discriminació per raons d’origen en un actiu polític.

Així s’ha visualitzat en els grans debats sobre les lleis d’estrangeria (1985, 2000 i totes les modificacions posteriors) i en les seves conseqüències: persones en situació pràctica d’il·legalitat, distinció de drets per raons d’origen, espais racistes de privació de llibertat com els CIEs i tancament físic de fronteres, amb murs que converteixen l’estat en botxí de cada persona que ha intentat trepitjar els seus peus i no ho ha aconseguit.

El racisme institucional forma part del dia a dia de l’Estat Espanyol i és una eina utilitzada sistemàticament per perpetuar el domini de les classes benestants sobre les classes populars. L’Estat considera que no tots som ciutadans, que hi ha persones de primera i persones de segona, en funció del seu país de naixement i del seu poder econòmic (Un “sense papers” és simultàniament un “sense diners”. Ningú s’imagina un multimilionari rus tancat a un CIE pel sol fet de ser rus, oi?).

Als Països Catalans no ens n’escapem, ni molt menys, del racisme. Partits d’extrema dreta com Plataforma per Catalunya o España 2000 tenen alguns regidors als ajuntaments. Allà actuen amb normalitat amb altres regidors i equips de govern de partits polítics tradicionals, que negocien esmenes, mocions i acords amb ells com si no estiguessin tractant amb partits que neguen el principi d’igualtat. Beneplàcit i tacticismes que validen i normalitzen el discurs racista a les institucions i que fan vergonya aliena. Com la rebuda del president de la Generalitat de Catalunya al dirigent del partit xenòfob de la Lliga Nord Roberto Maroni, fa tot just 2 mesos.

Però els minoritaris partits d’extrema dreta no són imprescindibles en el nostre país, perquè el racisme està incrustat en l’ADN de les nostres institucions.

Hi ha multitud d’ordenances de civisme amb mesures pensades exclusivament per a penalitzar persones de determinats orígens o de determinades creences. O l’obstaculització del dret a vot, que també obstaculitza el sufragi universal. O l’apartheid sanitari, que impedeix que ara mateix a casa nostra tots tinguem les mateixes possibilitats d’accés a la sanitat pública. I malauradament, també hi ha camp per córrer, amb discussions obertes per restringir l’accés a prestacions socials en alguns municipis per a “la gent de fora”. En qualsevol cas, com deia abans, racisme de classe, ja que l’immigrant amb poder econòmic sempre pot recórrer als serveis privats.

Tot plegat no deixa de tenir continuïtat en altres àmbits de la societat: Per exemple, hi ha independentisme racista, per tocar un tema tabú. Tan deplorable com qualsevol altre. I hi ha un conjunt de microracismes increïblement presents en la cobertura dels mitjans de comunicació (el darrer exemple, en la detenció dels latin kings).

Dit això, el racisme no és un argument públic vàlid. No és acceptable. És més, en l’esfera pública, el racisme és un tema tabú. S’obvia i s’amaga. I si no hi ha més remei, tothom el denuncia i tothom el nega. I de mica en mica, amb responsables polítics fent-se l’orni de cara a la galeria, el racisme institucional s’enforteix en la legislació i en l’acció política real.

Ho deia al principi: l’Estat Espanyol no és un estat racista. I precisament per això desitjo amb totes les forces que la futura república lliure catalana que construïm entre tots plegats sigui explícitament antiracista. I no se m’acut una millor manera d’aconseguir-ho que la unió de les classes populars.

Roger Castillo i Bosch

Fotografia: www.flickr.com/groups/babeltower Rufino Uribe (Viquipèdia)

Anuncis

Què hi dius ?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Març 15, 2014 by in Uncategorized.
%d bloggers like this: