Sirventès

Revista digital de cultura i pensament

Mentre la dreta continua movent els fils, l’esquerra fa doctorats

10714212914_7ece97dd44

La realitat que vivim és polièdrica, les coses que succeeixen en l’àmbit sociopolític i econòmic no tenen una sola manera de llegir-se ni sobretot d’interpretar-se. Com afronten dreta i esquerra política aquesta situació?

El discurs de la dreta és clar, senzill d’entendre (i per tant, també facilita que s’hi pugui estar en contra) i contundent: hem viscut per sobre de les nostres possibilitats, tenim un estat excessivament poderós i omnipresent i l’hem d’aprimar, cal afavorir per sobre de tot la iniciativa privada i legislar perquè torni a tenir beneficis ràpidament, les inversions siguin rendibles i els euros tornin a fluir. Hi ha una clara tendència a reduir la realitat a quatre veritats indiscutibles.

Quin és el discurs de l’esquerra? D’entrada depèn de quina esquerra. En general, però, és  més complex i difícil d’entendre i molt menys uniforme. En alguns casos fins i tot, excessivament elaborat i teòric. Aquelles organitzacions que busquen solucions fora del sistema, en general fan  plantejaments amb tempos molt llargs i solucions a llarg termini.

Cal fer un matís important a la perspectiva de l’esquerra: la socialdemocràcia institucionalitzada està morint,  les seves polítiques neoliberals ens han portat on som i el seu discurs per sortir de la crisi no té credibilitat. Crec honestament que als que fem un plantejament rupturista, d’aquesta mort només ens n’ha de preocupar un aspecte: com acostem les que fins ara han estat les seves bases, ara  decebudes i desorientades, cap a posicionaments amb major potencial rupturista.

Per tant, també des d’aquesta perspectiva, el panorama és crític: mentre uns teoritzem i anem  reelaborant el discurs i la praxi política, els altres actuen: rescaten bancs i desnonen famílies, endureixen les reformes laborals i mercantilitzen persones, continuen explotant el tercer mon mentre deixen morir els immigrants en barcasses, etc.

Una part important de l’esquerra institucionalitzada, a més de fer-ho de la seva acció política, ha eliminat també del seu discurs les classes populars, deixant-les en mans de l’esquerra rupturista, i dedicant-se només a la classe mitja. Per tant, és essencial preguntar-se si l’esquerra rupturista està sent capaç de fer arribar amb claredat el seu discurs i la seva praxi política a aquestes classes populars.

És a dir, l’esquerra rupturista, és massa teòrica? És transversal quant a perfils? És un moviment intergeneracional? Les dones s’hi incorporen amb facilitat? Les persones amb horaris laborals difícils hi troben facilitats logístiques? És encara més difícil portar a la practica els seus  postulats en el context actual? Es fa un plantejament adequat per incorporar persones provinents d’altres sectors i amb potencial per esdevenir rupturistes?

La resposta a aquestes preguntes no és unívoca i dependrà molt de qui les contesti. La meva opinió és que efectivament teoritzem massa, segurament perquè és més fàcil tancar-se en una sala de reunions a teoritzar que sortir al carrer i perquè els nostres perfils formatius ens hi conviden. Respecte a l’acció al carrer, malgrat que tenim un terreny abonat i una situació d’ebullició propícia ens continua costant massa trobar els mecanismes i portar-los a la pràctica. Cal també que fem esforços de cintura, discursius i de praxis, per incorporar i eixamplar la base social rupturista.  Per fer-ho probablement hem d’escriure menys i picar més pedra, reunir-nos menys i actuar més, tenir un discurs menys teòric i més digerible en continguts i longitud i ser més flexibles.

En definitiva, em sembla que sí, que mentre la dreta continua movent els fils del poder, a  l’esquerra continuem estudiant doctorats. Potser que ens hi anem posant…

Josep Raventós i Fornós

Imatge: Joaquín R. / Foter.com / CC BY-NC-SA

Anuncis

Què hi dius ?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Novembre 13, 2013 by in Uncategorized.
%d bloggers like this: